13
.
12
.
2023
|

Vaječňák? Jako vážně? NAPROSTO VÁŽNĚ

Tohle totiž není jen tak ledajaký vaječňák! Od normálního se liší ve dvou základních věcech:

  1. je vyrobený z prvotřídních surovin
  2. vyrobili jsme ho vlastníma rukama a s láskou

To z něj dělá něco, co si prostě nemůžete nikde koupit ani za všechny peníze světa! 🙂

Už jste ochutnali? Ne? Tak ještě chvilinku počkejte, vyplatí se to! Čeká vás totiž opravdu jiný zážitek, než na co jste zvyklí. Pojďme se podívat, z jakých dobrot je to vlastně udělané…

První a obsahově největší složka - celých 220 ml (tj. 44 %) - je rum, který zrál v sudech po bourbonu. Náš vrchní znalec rumů Roman Lelek zvolil jeden ze svých oblíbených - Doorlys 12y.

Dvanáctiletý Doorly’s je původem z renomované barbadoské destilerie Foursquare. Po zrání v použitých sudech po bourbonu a následném blendování byl tento rum uložen ještě k dalšímu zrání do sudů po portském a madeiře. Vinné sudy se projevují v aroma, spolu s tóny dřeva a vanilky a náznaky čerstvé cukrové třtiny, másla a tropického ovoce. Na patře je rum komplexní a sametový, s tóny dřeva, vanilky, ovoce, koření, teplého karamelu a másla, které se perfektně doplňují, ale chuti nedominují.

Jemná zakulacenost pomalu přechází v hřejivé suché zakončení.

Na etiketě této edice je vyobrazen vzácný Ara Spixův, o kterém se předpokládá, že již ve volné přírodě nežije. V záchranných programech se ale několika desítkám daří a připravuje se jejich návrat do původního prostředí.

Druhou rumovou složku našeho vaječňáku tvoří 30 ml kubánského rumu.

Eminente pochází z ostrova u Kuby, kterému místní říkají kvůli jeho neobvyklému tvaru připomínajícího krokodýla “Isla del Cocodrilo”. Eminente Reserva zraje minimálně 7 let v sudech po whisky. Ve vůni ucítíme tóny čerstvě pražené kávy, mandle a kakaa. V chuti pak tóny kouře, vanilky a kávy, v pozadí s pikantními tóny zázvoru, sečuánského pepře a švestek. V závěru dominuje čokoláda, melasa, mandle a hrušky.

Třetí chuťovou složku pak doplňuje 30 ml třtinovice (tedy rum agricole - vyrobený ze šťávy cukrové třtiny), ideálně finišovaný v sudech po víně. Chuť rumu finišovaného po víně nám do vaječňáku už dodává Doorlys 12y, proto jsme zvolili Embargo Anejo Blanco. Je to krátce stařený blend pěti rumů - jedno agricole původem z Martiniku a další čtyři melasové rumy z Kuby, Trinidadu a Tobaga a Guatemaly. Výsledkem je komplexní rum s výjimečnou rovnováhou - v chuti můžeme nalézt lehké tóny dubu a zároveň i sladkost cukrové třtiny, v barvě pak světle zlatavé odstíny.

Tak co? Už vás to láká ochutnat, jak to hraje dohromady?

Ingredience použité při výrobě

Smíchali jsme jen to nejlepší. Výše uvedené lahodné rumy, BIO vejce přímo z farmy od slepic z volného chovu, BIO třtinový cukr, apod. Zajímá vás celý recept?

Na 500 ml vaječňáku potřebujete:

  • 220ml rumu, který zrál v sudech po bourbonu
  • 30ml kubánského rumu
  • 30ml agricole rumu
  • 220ml smetany ke šlehání
  • 4 žloutky
  • 37,5g moučkového cukru
  • 20g vanilinového cukru
  • 12,5g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk

Tohle celé opatrně a s láskou smícháte a uložíte do předem sterilizovaných lahví nebo lahviček. A teď to důležité! Musíte to nechat ještě alespoň 3 týdny zrát v chladu! Čím déle to vydržíte, tím bude finální produkt lepší.

Náš vaječňák jsme pro vás namíchali 12. 12. 2023, takže můžete v klidu rovnou ochutnat, ale taky si ho klidně ještě na chvíli schovejte (minimálně do konce února by měl vydržet úplně v pohodě).

Uchovávejte ho ale v lednici, tenhle vaječňák se nevaří, takže teplo mu nemusí udělat úplně dobře. Pokud v lednici moc ztuhne, nechte ho před konzumací trochu povolit, můžete i protřepat, to mu neublíží...

Budeme rádi, když nám napíšete, jak vám chutnal...

Dobrou chuť!

S láskou,

váš Activate

Do přípravy se zapojili všichni z Activate
Bylo potřeba opravit uzávěr
Byli jsme u toho krásně vyšňoření
Někteří rovnou ochutnávali
Výroba vaječňáku

PODÍVEJTE SE DO NAŠÍ KUCHYNĚ

Chcete si to také zkusit?

Inspirováno těmito dobrotami od znalců...

Vaječňák řád

Máme za něj řád!

Součástí loňského vánočního večírku firem Etnetera Group byla mezifiremní soutěž o tom, kdo připraví nejlepší vaječňák, nejlepší bramborový salát a nejlepší překvapení.

Některé firmy dodaly dokonce více verzí, takže bylo z čeho vybírat.

V kategorii vaječňáků jsme zvítězili a dostali jsme tuhle krásnou medaili.

Letos jsme vaječňák připravovali podle stejné receptury, tak si vychutnejte opravdu nejlepší vaječňák z celé Etnetery Group, oceněný dokonce i šéfkuchaři, kteří se nám starali o catering. :-)

Přečti si taky