Svoboda v Etnetera Activate #1: Win ‑ Win přístup

Už dlouho jsem měl ve svém to‑do listu tenhle úkol: “Začít víc psát o tom, jak u nás děláme svobodnou firmu”. Protože když se s kýmkoliv bavím o tom, jak to u nás funguje, tak jen nevěřícně, nebo (a to je naštěstí častější) obdivně, kývá hlavou. Jenže až na pár účastí na konferencích a našem profilu na Cocuma.cz toho moc nikde není k nalezení. Rozhodl jsem se to změnit a vydám sérii článků o tom, jak fungujeme. Budu rád, když budou pro někoho inspirací, uvítám vaše reakce (klidně i kritiku) a rád odpovím na vaše otázky.

Další díl #2: Používej selský rozum

Jak to začalo

Etnetera Activate vznikla v roce 2014 jako spin‑off z tehdejší Etnetera, a.s. Banda lidí, která chtěla dělat hlavně webovou analytiku a personalizaci, se už od začátku shodla na tom, že firma bude fakt svobodná až na dřeň (základy samozřejmě pochází od samotné Etnetery, která se na svobodnou dráhu vydala pár let předtím). Od té doby se pochopitelně spousta věcí změnila, ale to, co zůstává, je naše ambice fungovat tak svobodně, jak to jen jde. Proto neustále řešíme, jestli to nebo ono ještě funguje a pokud nefunguje, tak to zrušíme nebo změníme. Některé věci ale zůstávají - jako jsou naše hodnoty a pár pravidel. A tím bych naše povídání začal.

Nulté pravidlo dlouhodobé rovnováhy

Když přijde nováček do firmy, dostane odkaz na “manuál, jak přežít v Activate”. Už od samotného počátku tam byla kapitola “Pět zlatých pravidel chování”. Před dvěma lety jsem cítil potřebu tam vložit ještě jedno navíc, které jde ještě výš a proto tedy “nulté”.

To pravidlo je jednoduché, ale zároveň hrozně silné. Abychom totiž dovedli dlouhodobě fungovat ke spokojenosti všech, tak je potřeba vyvážit několik (na první pohled možná i protichůdných) zájmů:

Základní pravidlo dlouhodobé rovnováhy

Pokud budou všechny tyto vazby dlouhodobě v rovnováze, budeme prospívat. V každém okamžiku se můžeme sami sebe zeptat, jestli to, co právě děláme, podporuje tuhle rovnováhu nebo ji naopak narušuje.

Pro mě je důležité i to vizuální ztvárnění v podobě srdcí - osobně to pro mě znamená, že v každém tom vztahu nějaké to srdce je, že se máme rádi a děláme to s vášní a láskou (k sobě, k rodině, ke kolegům, klientům, firmě i akcionářům).

Asi znáte klasické pravidlo “win‑win”, které ale nejčastěji míří jen na dvě strany. U nás je těch stran celkem 6 a všechny musí být dlouhodobě vybalancované. Projevuje se to doopravdy na každém kroku:

  • jestli jsem např. předal všechno před dovolenou, aby to za mě nemusel řešit kolega
  • nebo jestli jsem odevzdal takovou práci, aby byl spokojený klient
  • nebo jestli dávám dostatečný prostor rodině
  • popř. jak funguji ve chvíli, kdy je potřeba udělat něco pro firmu
  • v neposlední řadě máme závazky i k akcionářům a i ti musí být s naším fungováním spokojení.

A nesmím zapomenout ani na to “já”. Především moje spokojenost sama se sebou je určující v tom, jak přistupuji k práci (nebo obecně k životu), a proto všemožně podporujeme to, aby tady lidé pracovali proto, že v tom našli svoji vášeň a smysl, a snažíme se jim pomoct, když sami se sebou nejsou “sladění” (asi to znáte, někdy si nevěří, někdy mají depku, někdy se nechají rozhodit klientem nebo kolegou apod.).

Samozřejmě se tu a tam může stát, že se některá část rovnice krátkodobě vychýlí. Např. když stíháme deadline na poslední chvíli, tak holt chvilku utrpí pohodlí moje nebo mojí rodiny. Nebo když se něco nepovede, tak to napravujeme směrem ke klientovi nebo kolegovi. Nebo když náhle vypadne člen týmu, tak jeho závazky vezmou jeho kolegové. Rozhodně netvrdím, že máme všechno dokonalé, proto i firma se musí někdy ozvat stylem “tohle teď moc nefunguje, pojďme s tím něco dělat”. Ale je tam důležitá ta krátkodobost a snaha hledat porušené vztahy a co nejdřív je napravovat.

“Pojďme najít win‑win řešení” slýchávají moji kolegové ode mě docela často. Já prostě věřím tomu, že tenhle přístup dlouhodobě funguje.

Jak to vidíte vy? Zaujalo vás to? Napište, co to ve vás vyvolalo. A pokud čistě náhodou hledáte práci, tak mrkněte na náš profil na Cocumě nebo tady u nás na webu, kde máme aktuální nabídku volných míst. A i když práci nehledáte, tak se pojďme aspoň propojit na LinkedIn a třeba napište, kdyby vás něco zajímalo…

Přečti si taky